6 Eylül 2010 Pazartesi

Lagrange Noktaları


uzayda en az iki cismin - gezegen veya yıldızın - çekim güçlerinin birbirlerine eşit kaldığı alanlara verilen ad. yani bu alanlarda bulunacak herhangi bir cisim yerinde sabit olarak kalacak veya yörüngeye girip gezegenin istediği şekilde hareket edecek.

joseph louis lagrange'in keşfettiği ve bilim dünyasına kazandırdığı bu noktalar 5 tanedir. kısaca; L1, L2, L3, L4 ve L5 olarak tanımlanırlar.

L1: iki gezegen arasında bulunan bir noktadır ve her iki gezegenin kütle çekim gücü aynıdır.

L2: iki gezegenden ufak olanının arka tarafındadır. bu noktada da her iki gezegenin çekim gücü aynıdır.

 L3: iki gezegenden büyük olanının arka tarafındadır. bu noktaya konulacak bir uydu veya herhangi bir şey ufak gezegenin aynı yörunge hızına sahip olur.

L4 ve L5: küçük ve büyük uzay cisimlerinin eşit uzaklıkta olduğu, yörünge etrafında dönme etkisini de büyük gezegenin oluşturduğu noktadır. ayrıca bu noktalardan herhangi birisi - büyük ve küçük cisimler - eşkenar üçgen oluşturur.

L1, L2 ve L3 noktalarında olan cisimlerin yörüngesine kararlı değilken; L4 ve L5 noktaları kararlı yörüngeye sahiptir. güneş sisteminde güneş etrafında dönen hemen hemen bütün gezegenlerin l4 ve l5 noktalarında hapsolmuş toz bulutları, asteroidleri vb gök cisimleri vardır.

bir zamanalar, bu noktalar bilim kurgu yazarı erich von daniken tarafından uzaya asansör kurmak için veya uzaya inşa edilecek olası geçiş üsleri için en güzel yerler olarak belirtilmişti. lakin günümüzde uzay üsleri kurmak için eski zamanlarda düşünüldüğü gibi çabalanmadığı için rafa kalkmış gibi duruyor... amma ve lakin yine de gelecekte çok işte yarayacak noktalar olacaklardır. kimbilir dünya'da yer kalmayacak kadar nüfus çoğaldığı zaman buralara belki de uzay kentleri bile inşa edebilirler, bekleyelim ve görelim...